Criticus ontmaskerd

Criticus ontmaskerd: ontdek je ware kracht!

Ieder mens heeft universele talenten en individuele talenten. Daar hoeven we niets voor te doen, behalve ze te gebruiken. Als we in staat zijn om vanuit onze kracht en onze talenten te leven, levert dat geluk, bevrediging en energie op! Toch bereiken we dit geluk vaak niet. Waarom niet? Waarom doen we niet gewoon wat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken? Wat houdt ons tegen? Verrassend genoeg is dat niet onze omgeving, maar wij zelf. Onze eigen behoefte aan veiligheid en vertrouwdheid maakt dat we vasthouden aan bestaande patronen en gedrag waarvan wij denken:” ja, zo ben ik nou eenmaal…”

In de loop der jaren hebben we een karakterstructuur ontwikkeld. Deze structuur hebben we als een veilig huis om ons heen gebouwd. Ook al weten we dat een kleine verbouwing wellicht geen slecht plan zou zijn, toch kiezen we er vaak voor om dingen te houden zoals ze zijn. We gaan naar een cursus. Maar we veranderen niet. We lezen een boek. Maar we veranderen niet. We gaan in therapie, maar we veranderen niet.

Welke structuur in ons systeem maakt veranderen dan zo moeilijk? Dat noemen wij de Interne Criticus. Dit is de stem die constant roept: Niet doen! Kijk uit! Doe meer dit, doe minder dat. De Criticus wil alles zo houden als het is. Hij hanteert een standaard; de standaard van Perfectie. Je moet de ideale werknemer, de ideale werkgever, de ideale leidinggevende, de ideale collega, de ideale vader of moeder, de ideale zoon of dochter zijn. Het is de stem, die je constant bekritiseert, met de zogenaamd goede bedoeling om je op het rechte pad te houden. Het is de reden dat je je schaamt, dat je dingen laat, die eigenlijk wel goed voor je zouden zijn, die je opzadelt met een schuldgevoel, als je teveel van het één of te weinig van het ander gedaan hebt. Het is de oorzaak van jouw innerlijke onrust, van een zwaar gevoel. De Interne Criticus kan je laten lijden. Logisch, als er een stem binnen in je constant fluistert dat datgene wat je doet niet deugt. Dat jij niet deugt. Dat je niets kan en dat het nooit wat wordt met je. Het is de stem, die je steeds harder laat werken, in de hoop dat je het ooit een keer goed genoeg zult doen. Alleen, wanneer gebeurt dat?

Herken je dit proces in jezelf? Heb je er genoeg van om jezelf steeds te ondermijnen? Om jezelf te beperken? Om je eigen grootste vijand te zijn? Om patronen maar niet te kunnen doorbreken? Om vast te zitten in je eigen gevangenis? Is er bij jou ook een groot verschil is tussen het ‘Ik’ wat je altijd geweest bent, en het ‘Ik’ dat onder de oppervlakte klaar staat om als een vulkaan door de aarde heen te barsten?

Dan is deze workshop iets voor jou.

In deze workshop leer je hoe je deze Criticus kunt herkennen. Hoe hij werkt. Hoe je hem kunt ontmaskeren en hoe je jezelf van hem kunt bevrijden. Dit lukt natuurlijk niet in 4 uur alleen. Het is een proces, waar je misschien jaren mee bezig bent. Maar deze workshop geeft je door middel van oefeningen wel praktische handvatten om zelf mee verder aan de slag te gaan. Zodat je NU een eerste stap kunt zetten in de richting van jouw vrijheid en je eigen bestemming!

Laatste nieuws