Met Corona is de vraag: wat kan ons helpen? Goed en gezond eten is een goed begin. Weinig geraffineerde suikers, weinig koffie en onbespoten groentes. Als je vis of vlees eet, dan met zo min mogelijk hormonen. Genoeg slaap, af en toe een massage of naar de sauna. Bewegen, wandelen, sporten, yoga, of wat je ook doet. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten en helpt je om langer fit te blijven.
Hoe past vasten hierin en hoe doe je dat?
Er zijn verschillende vormen van vasten. De meest extreme is de droge vast: dan eet en drink je helemaal niets. Kan dat? Ja, dat kan; je lichaam gaat zelf water aanmaken en deze vorm creƫert een totale reset van je lichaam. Maar begin hier niet zomaar aan: lees je goed in, overleg desnoods met je huisarts. Iets minder extreem is watervasten; dan drink je alleen water. En sap vasten, dan neem je alleen verse sappen.
In deze blog wil ik iets zeggen over intermittent vasten, want dat is wat ik nu al 3 weken doe, en het bevalt mij heel goed. Ik voel me sterk en energiek, heb veel minder slaap nodig, plekken in mijn gezicht verdwijnen en leuke bijkomstigheid is dat ik de kiloās die te veel waren verlies, wat met diĆ«ten nooit gelukt is. Ik ben een perfectionist en dat constante gestress over calorieĆ«n maakte me juist bevattelijk voor ziektes!
Dus: wat is intermittent vasten? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? Of dingen waar je op moet letten? Let wel, ik ben geen expert, noch een voedingsdeskundige; ik deel mijn ervaring!
Bij intermittent vasten zijn er tijden dat je eet en tijden dat je niet eet. Het gaat om de tijd dat je niet eet. Dan gaat je insuline, die de bewaker van je vetcellen is, rusten, en kunnen je vetcellen verbranden. Bovendien ga je ontgiften en je lever en nieren worden schoner.
Er zijn 2 bekende vormen.
- De 5:2 methode. Hierbij vast je twee dagen achter elkaar. Het doel van deze methode is ontgiften en afvallen. Doe dit maximaal een week en maar 1 keer per maand. Met deze methode reset je je lichaam. Zo hoef je niet iedere dag te vasten. Op de vastendagen eet je niet meer dan 600 calorieƫn. De andere dagen eet je zoals je gewend was, maar natuurlijk wel gezond. Het is dus niet zo dat je je dan vol kunt proppen met koolhydraten en vetten. Voor mij werkte deze niet, omdat ik gewoon geen zin heb om op calorieƫn te moeten letten en omdat ik op de dagen van vasten een hongergevoel had. Dat hongergevoel gaat na een paar dagen over, maar 2 was net te kort.
- De 16:8 methode. Hier wissel je wel en niet eten af op de dag zelf. Dit kun je opbouwen door bijvoorbeeld te beginnen met 12 uur vasten waardoor je 12 uren tijd hebt om te eten. Het is belangrijk dat je zo weinig mogelijk tussendoortjes neemt. Deze vorm wordt het meest toegepast in de verhouding 16:8: dus 16 uur niet eten en in een tijdspanne van 8 uur wel. De periode dat je niet eet kun je verlengen naar 19-5 of 20-4. Hier ben ik mee begonnen. Van 11.00 tot 19.00 at ik; ik ging lunchen door middel van soep en sla, en at ās avonds gewoon waar ik zin in had. Inmiddels zit ik op 18-6, en dat bevalt me het beste.
De voordelen:
- Doordat je niets eet, krijgen je darmen even rust. Omdat je misschien anders de hele dag door eet, zijn je darmen ook constant in beweging. Dit kost veel energie. Wanneer je darmen rust hebben, kan je lichaam afvalstoffen verwijderen en beschadigde cellen opruimen.
- Vasten zorgt ervoor dat je cellen verjongen. Dit helpt je om gezond te blijven. Je lichaam gaat verouderingsmechanismen tegen op het moment dat je gaat vasten.
- Je hormonen raken beter in balans.
- De concentratie van vetten in je bloed daalt.
- Je cholesterolgehalte daalt.
- De bloeddruk verlaagt, als er gewichtsafname plaatsvindt.
- Je krijgt een stabielere bloedsuikerspiegel.
- Je kunt buikvet en gewicht verliezen, omdat je lichaam overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding.
Oppassen!
Periodiek vasten is niet voor iedereen geschikt. Het is af te raden voor onder anderen zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met aanleg voor een eetstoornis. Mensen met hart- en vaatziekten krijgen het advies om voorzichtig te zijn. Alcohol drinken is ook geen aanrader. Alcohol heeft invloed op je bloedsuikerspiegel, waardoor je de volgende dag vaak zin hebt in zoetigheid, en hierdoor vertraagt je vetverbranding juist weer. Kijk tot slot uit met medicijnen: sommige medicijnen moet je niet op nuchtere maag nemen.
Laatste tip; zorg voor voldoende vitamines en mineralen als je minder eet!
Heb je vragen of wil je jouw ervaringen delen: plaats een reactie.
Leave a Reply
Jouw email is veilig bij ons