Neem verantwoordelijkheid voor de impact van je gedrag
Verantwoordelijkheid nemen gaat over 2 dingen.
Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigen gevoel. Niemand anders dan jij geeft namelijk betekenis aan een voorval. Jouw perceptie en interpretatie veroorzaken je emotionele respons en daarmee is er geen direct causaal verband tussen een externe gebeurtenis en jouw gevoelens. Dat betekent dat een ander jou in principe niet verdrietig, boos of blij kan maken, en dat is voor veel mensen niet zo makkelijk te aanvaarden. Jij creëert je eigen blijdschap, omdat datgene wat er gebeurt jouw waarden en behoeftes ondersteunt. En zo creëer je ook je eigen pijn en boosheid, omdat datgene wat er gebeurt indruist tegen jouw verwachtingen of behoeftes. Een ander kan dus nooit verantwoordelijk zijn voor jouw emotie, maar hij kan wel dingen triggeren… en dan komt deel 2.
Je kunt ervoor kiezen om verantwoordelijkheid te nemen voor de impact van jouw gedrag op de ander. In de vorige stelling zie je dat het niet jouw schuld is, als de ander zich op een bepaalde manier voelt naar aanleiding van jouw gedrag. Maar je kan wel bedenken: Bereik ik met mijn gedrag wat ik wilde bereiken? En als de relatie met de ander voor jou wezenlijk is, gaat het je ter harte als de ander geraakt is, ook al was het niet je intentie, was het je beste keuze en is het niet jouw schuld. En kun je je toch afvragen: wat heb ik gedaan, waardoor dit gebeurd is? Welk proces heb ik wellicht getriggerd?
Deze bouwsteen gaat over accountability. Daarnaast helpt hij je om verbinding te maken met de ander door je empathie en inlevingsvermogen. Sorry zeggen en berouw tonen zijn vaardigheden van het hart.